måndag 11 maj 2009

Upprörda känslor i Vännäs

En folksamling på 50 vännäs-bor kastade sten mot en irakisk familjs hus i lördagsnatt, vilket resulterade i att polis kom till platsen och alla irakier i byn evakuerades till Umeå. "En flicka ska råkat ut för en mindre förtret och det verkar ha lett till den här lynchmobben."
Vad är "mindre förtret"? Var det en upprinnelse till ytterligare en gruppvåldtäkt som den som tre män boende i byn gjorde sig ansvariga för förra lördagen?

Vår statliga television har skrivit lite. Notera hur ordet "flykting" skrivs 16 gånger.
"Allt ska ha sin upprinnelse i att en svensk flicka sagt sig ha blivit slagen av en arabisk pojke."
"- Problemet är ju inte flyktingarna. Problemet är dom människor som ligger bakom hoten, säger Ingrid Lindroth, flyktingsamordnare i Vännäs kommun."

Oavsett vad som är den bakomliggande orsaken, så kommer sådana här rasmotsättningar (ja, du läste rätt, rasmotsättningar), med våldsamheter och lidande, att bli allt vanligare, är min hypotes. Om man tror att olika kulturer och religioner, varav åtminstone den ena hatar den andra och de alla är fundamentalt olika, kan leva ihop, ja då är man lovligt naiv.

Ja, sanningen kommer nog fram snart då röken lagt sig. Jag misstänker att det finns mer bakom och att det hela inte är oprovocerat, men jag vet bara inte exakt vem som är Saruman och vem som är Gandalf, ännu. Kanske har alla skött sig, förutom några enstaka som ägnat sig åt gruppvåldtäkter.

DN 090511:
De ungdomar som DN pratar med under dagen berättar alla samma sak – att det varit bråkigt under vintern mellan ”svenskar” och flyktingar. Och att det som utlöste helgens tumult bottnar i att en tjej blivit slagen av en av flyktingkillarna.
Som överallt annars i Sverige, alltså? (Notera "" kring ordet "svenskar". )

SVD 090512:
Inte heller här nämns något om upprinnelsen till bråket. En krossad glasruta och okvädesord ses som rasistattack, Kristallnatt, Hitler-Jugend, ja Fan själv medan gruppvåldtäkten (de skyldiga är från Vännäs) misshandeln och knivhoten mot en svensk tjej och motsättningar (se DNs artikel ovan) inte nämns alls. Var är proportionerna och den sakliga rapporteringen? Vi vet ju redan sedan tidigare att svensk media medvetet och uttalat skönmålar utlänningar för att inte väcka ilska, men det blir ju allt fånigare.


Det är inte själva händelsen i Vännäs i sig som är intressant. Det är media uppenbara vinklingar, där svenskar och utlänningar behandlas helt olika. Hade det varit en invandrare som ställt sig utanför ett hus och kastat sten mot svenskar (tex brandkåren), då hade det bara varit en vanlig dag i Sverige och nya fritidsgårdar skulle öppnas i området.
När det är svenskar som krossar en (1) ruta, då är det Skandal och SÄPO kallas in (de kallas faktiskt in). Då finns det resurser.

Folkbladet sätter stopp för spekulationerna:
Helgens bråk i Vännäs var en isolerad hämndaktion. En aktion som urartade i hot, skadegörelse och ofredande av oskyldiga flyktingar.

Det hävdar flera Vännäsbor, både infödda och invandrare.
Enligt ungdomar som mer eller mindre deltog i oroligheterna uppstod en “upprörd stämning” på fredagskvällen när ett 30-tal ungdomar samlades vid kiosken Sega Råttan.
Spänningarna hade eskalerat under veckan.
Tonåring överfallen
En tonårstjej hade några dagar tidigare blivit överfallen av tre tonårsflyktingar.
Flickan blev slagen i ansiktet: hon förlorade en tand; fick ett blått öga och en skada vid tinningen, enligt kamrater till henne. Överfallet är polisanmält.
En som var med
- De hoppade på henne bakifrån och sade bara att det var fel person när de såg vem det var, säger en tonåring som var med på fredagskvällen.
En av flyktingpojkarna som misstänks för överfallet på flickan har också enligt vittnen dragit kniv och hotat andra ungdomar. Och det helt öppet.
Dessa händelser tillsammans med andra incidenter ska ha varit den tändande gnistan till helgens bråk.
En aktion som urartade i stenkastning, ofredande och hot även mot helt oskyldiga flyktingfamiljer.

Det finns inga belägg som visar på något samband med tre häktade flyktingar från Vännäs som misstänks för en gruppvåldtäkt i Skellefteå.

Han hävdar att många tonårsflyktingar beter sig som om de fortfarande befann sig i Irak och andra hemländer.
– Det är flyktingarna som startar bråken, säger näringsidkaren och tillägger att många av dem saknar all kunskap om svensk lagstiftning och den kultur de kommit till.
– De måste få gå kurser med tolk så att de får lära sig svenska regler.
Meningsfullt arbete och praktik skulle också minska problemen .
– Det räcker inte med att bara betala ut socialbidrag…

Utslagna tänder och knivhot är alltså det beryktade "mindre förtretet" men heja Folkbladet de visar vägen! Frågan är bara hur länge de andra tidningarna suttit på den faktan men inte tryckt den. Flyttar jag till västerbotten vet jag i alla fall vilken tidning jag skall prenumerera på.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Som du skrivit så va det först en gruppvåldtäkt och människorov begått mot två svenska tjejer.

Och nu har berikarna i Vännäs spätt på detta med att gått ut och misshandlat tjejer. Dom fick först tag på en som dom gav en rejäl omgång sen märkte dom att det va fel person. Senare fick dom tag på den dom va ute efter och misshandlade henne också, båda tjejer i 16 års åldern.

Känns bra att dom visar sin tacksamhet mot Sverige genom att bete sig på detta sätt. Vad vore Sverige utan alla sina kära nysvenskar.

Jonas sa...

Media tiger om gruppvåldtäkter men gör en enorm sak av en konflikt mellan invandrare och svenskar just när det är svenskar som gjort fel. Ingenting får vi läsa om bakgrunden. Gruppvåldtäkten är helt nedtystad.

Varför hatar media och politiker oss svenskar?

Anonym sa...

hur kan ni koppla det som har hänt här till gruppvåldtäkt i skellefteå... Era rasistiska kommentarer hjälpa inget.. skriv något förnuftigt istället. När ni har lidit lika mycket som flyktningarna då är ni berättigade att känner er likvärdiga. Nasistiskt idioter.

Anonym sa...

Anonym som skrev, läste du ens artiklen om våldtäkten?

Jag citerar från Sveriges radio:
"Tre män boende i Vännäs begärs häktade misstänkta för våldtäkt och för bortrövande. Våldtäkten och kidnappningen skedde i en by i Skellefteå kommun under två dagar, 2 och 3 maj i år."

Först och främst, 3 män boendes i Vännäs. Sedan står det att det skedde i EN BY I KOMMUNEN I SKELLEFTEÅ.

Herregud...är du så desperat att skydda kulturberikarna som våldtog och kidnappade en flicka? Du är lika vidrig som de tre "männen" är.

Anonym sa...

Jag försökte kommentera artikeln i VK som helt ensidigt förklarade det hela med rasism. Jag ställde frågan om det "mindre förtret" som polisen sagt ska ligga till grunden till bråket egentligen var en gruppvåldtäkt. Min kommentar censurerades enligt vk:s regler fick jag ett mail om. Så får man veta att det faktiskt var så, och jag som tog i från tårna och överdrev. Man kan inte lita på Gammelmedia med dess censur längre. Tacka vet jag bloggosfären där alla nyheter finns representerade ur alla aspekter, ocensurerade och färdiga att avnjuta.

Karl A sa...

@Anonym 21:37

Jag kan väl erkänna att jag är aningen bitter idag, om inte det framgått.

Om du sedan kan peka på exakt vad i mitt inlägg som är nazistisk skall jag givetvis be om ursäkt och förklara vad jag menade. (Jag har nämligen lite svårt att fatta vad du menar skulle vara nazistiskt...)

Anonym sa...

"Mindre förtret" ?
Jojo, vinklingarna från media blir alltmer desperata...

Anonym sa...

Även om själv kommer från Vännäs är helt emot att flyktingarna skall trakasseras och emot de offentliga domstolarna. Men vänta en stund vad menas Irakiska flyktingar vad flyr de ifrån. Skulle vara Darfur eller Somalien det förstår jag men Irakiska vadå.
För ett år sedan Usa´s ambassadör tilldelade priset till Södertälje för att de har just tagit emot de flesta ja nästa Vännäs. Men ursäkta min naivitet ska Usa belöna oss för att ta emot talibaner..??

Anonym sa...

ingen stans i artikeln står det om de som våldtagit tjejen i EN BY I KOMMUNEN I SKELLEFTEÅ var svensk eller ej... sen så ligger inte vännäs inom skellefteå kommun. Pucko.

Det är synd att en liten trångsing idiotiskt del av den svenska befolkning ska förstöra allt för oss andra som gillar människor oavsett kön ras eller religion.. Det är det som är nazism tron att ni är mer värd än alla vi andra. Väx upp och lär er av historiens troligen största misstag.

j clark

Anonym sa...

Vännäsborna är iaf rakryggade, kommer man dit och svinar får man fan tillbaks, resten av landet borde ta efter det beteendet.

World traveller sa...

All heder aat de Vaennaesbor som foer en gaangs skull reagerade och gjorde naagot. Vi kan bara inte finna oss i att vaara flickor ska bli misshandlade och vaaldtagna och inget goers.
Och de kraek som foersvarar vaaldtaektsmaennen kan ta sitt pick och pack och laemna landet dom med.

Anonym sa...

Svar till Anonym 3-4 inlägg tidigare. Det var tre nysvenskar som begick våldtäkten. 29, 31 och 39 år gamla. Kul för tjejen, eller vad tror du?

Anonym sa...

Vännes borna sa ifrån..!!

Ni ska ha all heder för det!!

Hur kan media fortsätta detta hyckleri!

Och jag undrar vem som är nazist i detta samman hang..
Dom som förvränger sanningen eller dom som demonstrerar imot mångkulturens fasor

Anonym sa...

Sanslöst! "mindre förtret" !?!? Att ha en kniv mot strupen är alltså ett mindre förtret? Fy faan vad media vinklar allt!
Den här tjejen som blev misshandlad pratar man inget om. Vem vill ha en kniv mot sig och bli slagen, sparkad osv ? Tänk hur den här tjejen mår efter detta? Tror ni att hon mår bra?
Istället så försvarar man dessa idioter? VAKNA UPP SVERIGE!!!

Bra agerat av dessa Vännäsbor! Misshandel, våldtäkt osv ska ej accepteras! Bra att ngn agerar för en gångs skull!

Karl sa...

Att svenskar är mindre värda är i vänsterns och medias ögon är rätt uppenbart. Vi ska tåla att bli rånade, nedslagna och våldtagna av invandrare, men det är uppenbarligen en katastrof om det någon gång slår tillbaks emot dom. Vidrigt och antihumanistiskt.

Olle sa...

"Intressant är också hur man påstår att bråket inte hade rasistiska förtecken, när alla irakier påstogs ha utsatts för trakasserier. Vanligtvis borde rasistbeskyllningarna hagla tätt. Varför vill man inte få det att verka som en "rasistattack"?"

Visserligen gör media och dess rättrogna hantlangare allt de kan för att få händelsen att framstå som en "rasistattack" ändå. Invandrarna framställs som flyktingar trots att ingen flyktingstatus kan påvisas, demonstrationer till stöd för våldsmännen och de familjer som skyddade dem arrangeras där rättrogna bussas in från andra städer för att framställa stödet som starkt och lokalt, grupper mot rasism startas etc.

Däremot tycks det finnas en gräns för medias lögner. Användandet av indirekta lögner har sedan länge varit uppenbart - man har förmildrande förklaringar till invandrarbrottslighet mot svenskar, som t ex utanförskap, arbetslöshet eller trångboddhet medan svenskars brottslighet mot invandrare (i de fåtal fall de förekommer) aldrig legitimeras utan alltid beror på rasism eller främlingsfientlighet.

Däremot går media sällan över gränsen och hittar på helt nya händelser som inte har hänt. Alltså kan vi utgå från att "inte ha rasistiska förtecken" är en omskrivning för att bråken startades av irakierna och svenskarna sade sedan ifrån på skarpen.

Anonym sa...

Fria Nyheter skriver idag 090513:

Bråken i Vännäs var en hämndaktion.
Flera vännäsbor, såväl infödda som invandrare, delar uppfattningen att helgens bråk i Vännäs var en hämndaktion. Det skriver Västerbottens Folkblad idag. Under fredagskvällen hade ett 30-tal ungdomar samlats vid en kiosk där oroligheter uppstod. Det finns dock inget som talar för ett samband med de tre flyktingar som sitter häktade för en gruppvåldtäkt i Skellefteå.
Tidigare under veckan blev en tonårstjej överfallen av tre flyktingar som slog henne i ansiktet. Enligt uppgifter i Västerbottens Folkblad fick tjejen en tand utslagen, blått öga samt en skada vid tinningen. Misshandeln har polisanmälts. En av de misstänkta flyktingpojkarna ska även ha hotat andra ungdomar med kniv.
Dessa händelser ska tillsammans med andra incidenter ha utlöst helgens bråk och enligt en inblandad hade den urartade hämndaktionen inga rasistiska förtecken. En invandrad näringsidkare som känner till ungdomsproblematiken i Vännäs stödjer ungdomarnas tolkning.
Näringsidkaren säger till Västerbottens Folkblad att “många tonårsflyktingar beter sig som om de fortfarande befann sig i Irak och andra hemländer”.
Han uttalar också att det är flyktingar som startar bråken eftersom “många av dem saknar all kunskap om svensk lagstiftning och den kultur de kommit till”. Näringsidkaren vill se åtgärder som kurser i svenska regler eftersom det “inte räcker med att bara betala ut socialbidrag”.

Länk 1: http://frianyheter.wordpress.com/2009/05/13/braken-i-vannas-var-en-hamndaktion/

Länk 2: http://www.folkbladet.nu/?p=145588#comment-111750

/ Observer
Läs och lär

Sahl sa...

Anledningen till invandrares våldtäktstatistik anser jag bero på omskärelser mot pojkarna.
De växer upp i ett "fritt" annorlunda Sverige som underklass,dock värderingarna inte gäller dom! då familjen tvingar dom till religiöst levnadsätt.
Omskärelser förråar & eliminerar mkt av unga pojkars känslighet vilket gör dom mer kapabla för antisocialt sexuellt beteende!
Skyll på regeringen de sponsrar för fan omskärelser med skattepengar!

 
Creeper MediaCreeper